Nuorten Opistovuosi -linjat ovat lukuvuoden mittaisia, maksuttomia koulutuksia kevään 2021 jälkeen peruskoulun päättäneille nuorille, joilla ei vielä ole toisen asteen tutkintoa tai jatko-opiskelupaikkaa. Koulutukset ovat ensisijaisesti suunnattu oppivelvollisille, mutta koulutuksiin voivat hakeutua muutkin, joilla ei ole vielä toisen asteen tutkintoa (kts. Opistovuosi opinnot muille kuin oppivelvollisille).
Koulutus on oivallinen tilaisuus toisen asteen koulutukseen valmistautumiseen sekä oman elämänpolun löytämiseen. Opistovuosi-opinnot tarjoavat nuorelle mahdollisuuden kasvaa kohti omaa täyttä potentiaalia ja luovat pohjaa oppimiselle koko elämän jatkuvana prosessina.
Opintojen tavoitteena on vahvistaa nuoren opiskelutaitoja ja valmiuksia jatkaa toisen asteen koulutukseen sekä tukea nuorta elämän suunnittelussa. Lukuvuoden aikana on myös mahdollista korottaa peruskoulun arvosanoja.
Koulutus sopii erityisesti nuorille, jotka;
Nuorten Opistovuosi -koulutukset perustuvat Opetushallituksen laatimiin opetussuunnitelman perusteisiin (Kansanopistojen oppivelvollisille suunnatun vapaan sivistystyön koulutuksen opetussuunnitelman perusteet).
Nuorten Opistovuosi -opinnot koostuvat kaikille Opistovuosi-linjoille yhteisistä opinnoista sekä valitun linjan mukaisista suuntautumisopinnoista. Opintojen kokonaislaajuus on yhteensä 53 op. Opintojen alussa jokaiselle laaditaan oma henkilökohtainen opiskelusuunnitelma (HOPS) opiskelijan, vastuuopettajan ja erityisopettajan yhteistyönä.
Opetus järjestetään lähiopetuksena KEO-Karstulassa, pohjoisessa Keski-Suomessa. Opetus sisältää lähiopetuksen lisäksi ohjattua etäopetusta, opiskelijaprojekteja sekä toimintaa opiston ulkopuolella – tutustumiskäyntejä, yhteistyötä eri alojen toimijoiden kanssa sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista.
Alkuviikosta nuoret opiskelevat omissa suuntautumisopinnoissaan ja loppuviikko opiskellaan kaikille linjoille yhteisten sisältöjen äärellä. Yhteisten opintojen sisältöjä yksilöllistetään opiskelijoiden tarpeiden mukaan. Yksilöllisen opiskelusuunnitelman mukaan nuorella opiskelijalla voi myös olla enemmän tai vähemmän etäpäiviä – esimerkiksi terveydellisistä ja muista kuormittavista syistä. Opintojen tavoitteena on tukea vahvistaa kunkin omia kehittymisen tarpeita.
Yhteiset opinnot ja niiden vähimmäisopintopistemäärät:
Suuntautumisopinnot (max 29 op)
Suuntautumisopinnot muodostuvat valitun Opistovuosi-linjan mukaisista opinnoista. Suuntautumislinjaksi voi valita jonkin seuraavista:
Nuorten Opistovuosi -opintoihin hakeudutaan ensisijaisesti kevään yhteishaussa, Opintopolku.fi -palvelussa. Hänet kutsutaan haastatteluun huhtikuussa ja valintatulokset julkaistaan kesäkuun puolessa välissä. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan viimeistään 29.6. mennessä. Opinnot alkavat elokuussa.
Nuoret voivat hakeutua myös Jatkuvassa haussa, esimerkiksi;
Jatkuvassa haussa hakeutuneet voivat aloittaa opintonsa kesken lukuvuoden, opettajan kanssa sovitun henkilökohtaisen aikataulun mukaisesti.
Nuorten Opistovuosi -linjoille voivat hakea muutkin, kuin oppivelvolliset – mutta heille koulutus on maksullista. Opinnot soveltuvat kaikille Nuorten Opistovuosi -linjojen sisällöistä kiinnostuneille – erityisesti alle 30-vuotiaille nuorille aikuisille, joilla ei vielä ole toisen asteen tutkintoa.
Muiden kuin oppivelvollisten on mahdollista anoa koulutusmaksuihin Opintoseteli -rahoitusta. Vuodesta riippuen haettavissa voi olla erilaisia ja suuruisia Opintoseteleitä. Opintoseteli-rahoituksen voi saada joko koko lukuvuodeksi tai kevät- tai syyslukukaudeksi. Opintosetelin myöntää opiston rehtori ja sitä haetaan erillisellä Opintosetelihakemuksella.
Nuorten Opintoseteliä voivat hakea kaikki peruskoulun suorittaneet heikossa opiskelu- tai työmarkkinatilanteessa olevat 18-30 vuotiaat sekä opiskelu- ja
kielitaidon parantavaan koulutukseen hakeutuvat nuoret maahanmuuttajat.
Nuorten Opintoseteli kattaa 100% syyslukukauden 2022 ajalta; opintomaksut, lounaan ja päiväkahvin koulupäiviltä sekä majoittuvien osalta myös asuntolamaksun, päivällisen ja aamiaisen.
Vapaan sivistystyön Opintoseteliä – eli ”perinteistä Opintoseteliä” – voivat hakea työttömät työnhakijat, oppimisvaikeuksia kokevat tai alhaisen pohjakoulutuksen omaavat hakijat. Perinteistä Opintoseteliä voivat hakea myös pidempään Suomessa asuneet maahanmuuttajat, jotka eivät enää ole kotoutumissuunnitelman piirissä.
Valintakriteerit täyttävälle opiskelijalle voidaan yleensä myöntää n. 50% alennus koulutusmaksuista. Opintosetelin voi saada joko koko lukuvuodeksi tai syys/kevätlukukaudeksi.